De mooiste vaarroutes van Nederland!

Rivieren, kanalen, meren, plassen en natuurlijk de Noord- en Waddenzee. Nederland kent een even uitgebreid als divers waterwegennetwerk, met urenlang vaarplezier voor alle typen vaartuigen en liefhebbers. Zeker nu de zomer en nazomer in het teken staan van ‘eropuit in eigen land’ een mooie gelegenheid om een aantal vaarroutes uit te lichten die bij uitstek geschikt zijn voor uw sloep, rubberboot, Tender of RIB. Sanden Watersport helpt u niet alleen deskundig aan een vaartuig dat bij u past, we denken ook graag met u mee over optimaal genieten op maat!

Of u nu liefst dicht bij huis en in eigen provincie vaart, of er geen enkele moeite mee heeft eerst per trailer enige afstand te overbruggen voordat u te water gaat. Door heel Nederland kunt u in iedere provincie heerlijke, onvergetelijke vaartochten maken. Zoekt u graag de stedelijke drukte op en meert u graag aan op een zonovergoten terrasje? Of trekt u zich liever terug in de ongerepte en rustgevende natuur? Het kan allemaal en dat gewoon in ons eigen prachtige Nederland waterland!

Wat zijn de mooiste vaarroutes van Nederland? Een vraag die we vaak krijgen. Maar uit zoveel keuze en tal van persoonlijke voorkeuren is dit onmogelijk kiezen. Bovendien kan het seizoen, de week, dag of zelfs het dagdeel een rol spelen voor optimaal vaargenot per specifieke route. We benoemen daarom een aantal routes ter inspiratie, verspreid over het land, die in ieder geval geschikt zijn voor al onze rubberboten, RIB-boten en sloepen.

Friesland is het walhalla voor de watersport

Geen provincie die zo in het teken van watersport staat als Friesland. Geen wonder, met zoveel diverse wateren in de buurt. Het IJsselmeer, de Waddenzee en Noordzee, maar ook binnenwateren als het Lauwersmeer of het Slotermeer, het bekende Tjeukemeer en al die andere prachtige Friese Meren. Er is dus keuze genoeg. Neem bijvoorbeeld de Turfroute door Zuidoost-Friesland, de historische Middelseeroute of de Lits-Lauwers vaarroute tussen Dokkum en Drachten. Vergeet vooral niet om af en toe eens uit te stappen om leuke dingen op de wal mee te maken! Op vele plaatsen kunt u aanleggen met de boot, gewoon om de benen even te strekken of om er op uit te trekken. De Friese wateren zijn zeer geschikt om te varen met een motorboot. Controleer altijd per route de toegankelijkheid voor de afmeting van uw boot en houdt rekening met de doorvaarhoogtes van bruggen en openingstijden van sluizen.

Er gaat niets boven varen in Groningen

Met het Schildmeer, Zuidlaardermeer, Lauwersmeer (de natuurgrens met Friesland) en niet te vergeten het Oldamtmeer, beter bekend als Blauwe Stad Meer, biedt de provincie Groningen ook veel watersportmogelijkheden. Ook de Groningse Waddengebieden zijn leuke vaarwateren. Vanuit Lauwersoog kunt oversteken naar Schiermonnikoog mits u niet al te diep steekt. Ook kunt u vanuit Lauwersoog rechtstreeks naar de stad Groningen varen. U kunt vanuit Groningen via meerdere routes zelfs helemaal naar Berlijn of richting Denemarken varen met uw motorboot, iets wat de afgelopen jaren enorm aan populariteit is toegenomen vanwege de prachtige bezienswaardigheden op een unieke manier. Als het aan de Groningers zelf ligt, is de provincie Friesland inmiddels voorbij als dé watersportprovincie van Nederland!

Urenlang vaarplezier rondom Flevoland

Hoe kan het ook anders dat een provincie ontstaan door drooglegging garant staat voor veelzijdig urenlang vaarplezier. Het leuke en unieke aan Flevoland is natuurlijk dat je er niet doorheen, maar omheen kunt varen. Ingesloten door het Markermeer, Ketelmeer, Gooimeer, Eemmeer, Wolderwijd, Veluwemeer, Drontenermeer en het Vossemeer kent de kleinste provincie van ons land een uitgestrekt waterwegennetwerk. Met leuke eilandjes, authentieke Zuiderzeestadjes en prachtige natuur. Bovendien kunt u uw vaartocht vanuit Flevoland vervolgen richting open zee via het IJsselmeer, of vaart u via het Zwarte Meer verder oostwaarts het land in. Ook zet u eenvoudig koers richting populaire bestemmingen voor jong en oud zoals het Dolfinarium in Harderwijk, of de jachthaven van Riviéra Beach in Biddinghuizen.

Via de Turfroute ontdekt u het prachtige Drenthe geheel in stijl

Bij Drenthe gaat de eerste gedachte hoogstwaarschijnlijk niet snel uit naar een ongekend waterlandschap. Toch kunt u met uw rubberboot, sloep of andere motorboot ook in het turflandschap heerlijk toeven. Logischerwijs is de meest bekende vaarroute dan ook de zogeheten Turfroute. Alhoewel deze route zowel de provincie Overijssel als ook Friesland aandoet is de Drentsche Hoofdvaart de slagader van deze provincie. Het geeft een prima verbinding met Assen en over het Noord Willemskanaal bereikt u de provincie Groningen. Er zitten wel wat sluizen in, maar wat wilt u? Een groot deel van de provincie bestaat uit De Hondsrug, UNESCO erfgoed en natuurlijk bekend vanwege de historische hunebedden. Tevens is de historie van de veenkoloniën vastgelegd in vele monumenten langs de route. Ook in Drenthe zal het dus zeker niet ontbreken aan oogstrelend natuurschoon tijdens een ontspannen en culturele vaartocht.

Ongekend veel watersportmogelijkheden in het bruisende Noord-Holland

We springen even naar het westen des lands, want nergens anders staat water zo in het teken van historische waarde dan in Noord-Holland. Te veel routes, spots en soorten watersportmogelijkheden om te benoemen. Natuur en cultuur komen hier ongeëvenaard samen. Natuurlijk voor de zeiljachten, maar ook zeker voor alle soorten motorboten. Wel moet gezegd worden dat u hier te maken kunt krijgen met verkeersdrukte, onder andere vanwege de grootschalig aanwezige beroepsvaart. Desalniettemin geniet u gegarandeerd van de diversiteit aan waterwegen en bezienswaardigheden van Noord-Holland. Via Amsterdam en Den Helder naar Texel met uw motorboot? Aanmeren in de Zaanstreek? Zuidwaarts de Amstel afvaren richting de Loosdrechtse Plassen op de grens met Utrecht of afbuigen naar Zuid-Holland? Doe Haarlem aan of zet via IJmuiden koers richting open zee. Vaar het IJ af en het IJmeer op voor een bezoek aan het Muiderslot en vestigingsstad Naarden. Laat u via Den Oever het IJsselmeer afglijden richting het prachtige Enkhuizen, Hoorn en duik de Gouwzee in voor een bezoek aan Volendam, Monnickendam en Marken.

Geniet al varend van de provincie Utrecht en ontdek de talloze waterverbindingen

Voor genieten op het water kunt vanuit de provincie Utrecht vele kanten uit. Met Muiden (dat ligt topografisch dan wel in Noord-Holland) als een van de dynamische middelpunten kunnen meerdere tochten worden ondernomen binnen de provincie die het centrum van ons land vormt. De Vecht is als eerste een van de belangrijkste verbindingen met achterland. Deze schilderachtige rivier geeft u een beeld van de rijkdom die de Amsterdamse kooplieden hadden in de 17 de eeuw. Prachtige landhuizen aan beide zijden van de rivier, die zich een weg kronkelt door het landschap en onder andere Weesp passeert. Net als dat de provincie Utrecht voor ons netwerk aan spoor en snelwegen dient als meest centrale knooppunt, geldt dit feitelijk ook voor de waterwegen. Noordwaarts richting Amsterdam, het IJsselmeer en zo weer verder, maar ook de andere windstreken zijn verbonden met het water. Via Nieuwegein dient de Lek als prachtig stukje natuurlijke infrastructuur om u te begeven in de richting van zowel Rotterdam westwaarts als Arnhem oostwaarts. Maar vanuit hier biedt de rivier ook de mogelijkheden om zowel de Waal, Rijn als Maas te bereiken. Bovendien is het ontzettend leuk voor jong en oud om de provincie Utrecht te ontdekken via het Amsterdam-Rijnkanaal.

Vaar door het grootste moerasgebied van Noordwest-Europa!

Struinen door de tuin van Nederland, zo mogen we het wel noemen als u door Overijssel gaat varen. Veel groen en bossen, maar ook weidegebieden met fraaie landgoederen trekken voorbij op uw tochten door deze provincie. Overijssel is niet alleen de verbinding met het waterrijke Friesland, maar heeft zelf meer dan voldoende te bieden. We noemen maar even op: de Wieden en Weerribben, de IJssel met aansluitend de Zuiderzeestadjes en niet te vergeten de Overijsselse Vecht. De pleziervaarder die zich in deze provincie ophoudt zal aan een weekje vakantie niet voldoende hebben. Nadat er genoten is van een van de mooiste rivierenlandschappen in Nederland, dat van de IJssel, is er vanaf Zwolle ook nog een prachtige verbinding via Hasselt, Zwartsluis naar de Beulakker en Belterwiede. Daar ligt het grootste moerasgebied van Noordwest-Europa en Nationale Park de Weerribben. Een tocht door de Kalenbergergracht mag dan ook zeker niet ontbreken wanneer u gaat varen in Overijssel.

Gelderland, geniet van natuur en rust in het Land van Maas en Waal!

Met de bossen en heidevelden van de Veluwe en steden als Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen misschien niet de eerste provincie om te denken aan watersport, maar Gelderland kent wel degelijk prachtige vaarroutes. Want wie een tweede keer redeneert, komt ongetwijfeld tot besef dat Gelderland bekend staat als Het Land van Maas en Waal. Naast een prachtig nummer van Boudewijn de Groot het meest landelijke van Rivierenland. Met imponerende dijken en idyllische dorpjes beleeft u hier rustgevende en soms bijna sprookjesachtige vaartochten. Oogstrelende bochtige rivieren, waar menig schilder en dichter heel wat uren slijt. Ontdek Gelderland en doorkruis de provincie via de Maas-Waalroute, de Hartroute Rivieren en meer aan bij een van de vele jachthavens in de omgeving van Arnhem of een van de vele historische Hanzeplaatsen.

Leer de hele provincie Limburg kennen vanaf de Maas

Niet alleen geliefd vanwege een bourgondische levensstijl en ‘on-Nederlands’ heuvelachtig landschap, ook op gebied van watersport heeft Limburg veel te bieden. Grote rivieren zoals De Maas kunt u afwisselen met de vele grote Plassen die Limburg rijk is. Bij Roermond zijn de Maasplassen een waar eldorado voor de watersport. Maar onze meest zuidelijke provincie heeft nog veel meer te bieden. Waterrecreatiecentrum Eijsden is de meest zuidelijk gelegen watersportplas in Nederland en ook Maasbracht heeft de watersporter veel ruimte te bieden. Maar het meest spraakmakende watersportplezier beleeft u in Limburg op de Maas. Via Gelderland vaart u de hele provincie door, waar de vele typische stadjes en dorpjes voldoende aanleg mogelijkheden bieden voor authentiek bourgondisch genieten. Echte globetrotters kunnen bovendien via de Maas ons land verlaten en via België koers zetten richting het prachtige landschap van Noordoost-Frankrijk.

Doorkruis Noord-Brabant over het water, minstens zo gezellig!

De Maasroute, Brabantse Kanalenroute, Maas-Waalroute en West-Brabantroute hebben een gezamenlijke lengte van meer dan 600 kilometer. Binnen deze routes wisselen rivierlandschappen zich af met fraaie steden. ‘s-Hertogenbosch is een van deze steden maar ook de knusse kleinere steden en dorpen zullen niet onopgemerkt blijven. Het zal duidelijk zijn dat vaarroutes zich niet altijd aan provinciegrenzen houden. Zo loopt de Maasroute voor een deel door de mooie provincie Limburg en vaart u via het Brabantse deel van de Biesbosch door richting Zuid-Holland en Zeeland via het Hollands Diep. Een stukje zuidelijker vinden we een mooie alternatieve vaarroute door de regio West-Brabant, die leidt via de Dintel, de Mark, Markkanaal richting Wilhelminakanaal. Via de ingang aan het Volkerak kun je bij Dintelsas de Dintel en de Mark op om zo Roosendaal, Breda, Oosterhout en Tilburg aan te varen. Je mijdt hiermee de drukke Volkeraksluizen, het Hollandsch Diep, het drukke vaarknooppunt bij Moerdijk en de Amer. Deze route is geschikt voor de kleinere motorboten. Ontdek de prachtige Haven van Heusden via een aftakking van de Maas of ontdek delen van Oost-Brabant via de Zuid-Willemsvaart.

Een drukbezocht en divers netwerk aan waterwegen, maar ook een lust voor het oog!

In Zuid-Holland is veel te zien en te beleven. Steden zoals Gouda, Leiden en Den Haag. Maar Zuid-Holland vanaf het water is nog veel mooier. De Hoeksche Waard is een van de meest schitterende waterlandschappen die Nederland rijk is. Omringd door water in de omgeving van Rotterdam. Deze omgeving biedt tevens leuke bezienswaardigheden zoals boerderijen, winkels, schitterende tuinen. De waterwegen van Zuid-Holland en zeker die rondom Rotterdam zijn de drukste van Nederland. De combinatie tussen watersportliefhebbers, watersportverenigingen en natuurlijk de binnenvaartschepen maken het voor de één een waar vaarfestijn, maar voor de ander mogelijk een nachtmerrie. Wie niet vies is van een beetje tegemoetkomend vaarverkeer heeft dan wel weer de luxe om te kiezen uit vele verschillende routes in de omgeving van Rotterdam, Den Haag, Katwijk, Alphen aan de Rijn, Leiden, Woerden, Gouda, Vianen en ga zo maar door. Vaar richting de Noordzee de wijde wereld in of ontdek hoe u via meerdere waterwegen richting een ander watersport walhalla vaart, Zeeland.

Wie Zeeland zegt, zegt watersportplezier voor iedereen!

Welke provincie van Nederland zou meer vaarwater hebben dan Zeeland? Daar waar Zeeland vroeger omgeven door het zoute water is door de Deltawerken wel veel veranderd. Overigens niet ten nadele: met name de Grevelingen is een prachtig watersportgebied geworden. Het is ook de watersportprovincie met ruimte en weidse uitzichten. Leuke havenplaatsen in overvloed zoals Willemstad, Hellevoetsluis, Ouddorp, Brouwershaven, Zierikzee, Veere, Bruinisse, Yerseke, Vlissingen Goes, etc. Voor wie naar onze zuiderburen wil oversteken is Antwerpen ook prima mogelijk. Grotere vaarwateren zijn prachtig voor de doorwinterde watersporter, maar brengen ook een aantal gevaren met zich mee. De zeegang kan ruw zijn bij slecht weer, u dient in een aantal gevallen rekening te houden met een sterke stroom en bovenal dient u op te passen voor het vrachtverkeer. Met name bij Willemstad is het bij de oversteek goed uitkijken. Neem de kortste oversteek en geef vrachtverkeer royaal de ruimte. U wilt niet de zoveelste watersporter zijn die ten onder gaat door een aanvaring. Grote schepen kunnen vrijwel niet afremmen, laat staan snel uitwijken. Zeeland is een divers en groot watersportgebied met een aantal unieke bezienswaardigheden die iedere liefhebber eens gezien moet hebben. Enige ervaring is voor varen in Zeeland wel gewenst, maar dan bent u ook verzekerd van een watersportherinnering die u nooit meer zult vergeten!

Naar website

Geef een reactie