Het winterklaar maken van uw inboard motor

We zijn weer aan een nieuw kalenderjaar begonnen! Dit wil ook zeggen dat de winter inmiddels al een aardig eindje vordert. Hoewel de temperaturen tot nu toe nog erg mild zijn geweest, breken de koude dagen naar verwachting nog wel aan. De kans is groot dat u al besloten heeft of dat u uw boot deze winter in het water laat liggen, of dat hij een winterstalling in gaat. Waarschijnlijk ligt de boot zelfs al in deze winterstalling als u voor deze optie bent gegaan. Maar is uw boot ook al volledig winterklaar gemaakt? Niet alleen het schoonmaken van uw boot is belangrijk bij het winterklaar maken, ook het volledig winterklaar maken van de inboard motor is van groot belang. Wanneer u dit goed bijhoudt, voorkomt u onnodige kostenposten voor later. Het winterklaar maken van uw inboard motor kunt u zelf doen wanneer u hier een beetje handigheid in heeft. Wij hebben voor u een stappenplan opgesteld. Uiteraard kunnen wij bij Van der Sanden Watersport u hier ook in ontzorgen, als dat uw voorkeur heeft!

Hét stappenplan voor het winterklaar maken van uw inboard motor!

U heeft uw boot schoongemaakt na het vaarseizoen en u gaat hem verder winterklaar maken. Naast het controleren van alle tuigage, de bootuitrusting, romp, dek en onderkant van de boot, moet u ook uw inboard motor winterklaar maken. Wilt u zelf het winterklaar maken van de inboard uitvoeren? Volg hiervoor het volgende stappenplan:

Zelf aan de slag met het onderhoud van uw buitenboordmotor?

Heeft u een kleine buitenboordmotor? En heeft u enige kennis over de werking van deze motor? Dan kunt u het onderhoud aan uw buitenboordmotor wellicht zelf uitvoeren. Wij bieden u graag een stappenplan voor onderhoud buitenboordmotor:

 • Ververs de motorolie; pomp alle aanwezige motorolie weg en vul de olietank met verse olie;
 • Vervang de oliefilter;
 • Peil de olie om te controleren of u voldoende olie heeft toegevoegd aan de tank;
 • Vervang de brandstoffilter, inclusief de voorfilter die zich tussen de tank en de motor bevindt;
 • Reinig de wierfilter;
 • Controleer alle aanwezige slangen op eventuele lekkages;
 • Controleer de V-snaar en span of vervang deze indien nodig;
 • Controleer de koelwater impeller en vervang deze indien nodig;
 • Controleer de schroefasafdichtingen;
 • Ververs de koelvloeistof;
 • Meet het niveau van de koelvloeistof;
 • Voeg een additief aan uw brandstoftank toe, dat ervoor zorgt dat de brandstof gedurende de winter stabiel en bruikbaar blijft.

Zelf uw inboard winterklaar maken? Vergeet niet om deze ook vorstbestendig te maken!

Wanneer u de inboard motor van uw boot zelf winterklaar maakt, is het essentieel om de motor na het uitgevoerde onderhoud ook vorstvrij te maken. Hiervoor is het van belang om te weten of dat uw motor een open of een gesloten koelwatersysteem heeft. Bij een gesloten koelwatersysteem is het koelsysteem namelijk altijd volledig gevuld met koelvloeistof. Als de juiste koelvloeistof (met een hoge antivriesbescherming) wordt gebruikt, dan kan met deze motoren tijdens een vorstperiode niet zoveel misgaan. Wanneer uw motor een open koelsysteem heeft, zuigt deze tijdens het lopen van de motor van buitenaf water aan om de motor te koelen. U kunt zich voorstellen dat het bij dit systeem erg belangrijk is om voorafgaand aan een vorstperiode de juiste maatregelen te treffen. Er mag namelijk geen water in dit systeem achterblijven als de boot stil staat voor de winter. U gaat voor het vorstvrij maken, als afronding van het winterklaar maken van uw inboard motor, als volgt te werk:

 • Sluit de afsluiter van de waterinlaat (de buitenboord waterkraan) af;
 • Haal de deksel van de wierbak en draai de wierfilter open;
 • Start de motor van uw boot;
 • Laat de motor rustig draaien terwijl u langzaam koelvloeistof in de wierfilter giet;
 • Zet de motor uit wanneer er antivries achter uit de uitlaat van het koelwatersysteem komt;
 • Zet de afsluiters vervolgens weer dicht;
 • Draai de afsluiter van de inlaat een keer extra open en weer dicht, zodat er koelvloeistof in de kogel/afsluiter loopt.

Besteedt u het winterklaar maken van uw inboard toch liever uit?

Brengt u het liefste al uw vrije uurtjes door op uw boot? Wilt u dat uw boot maximaal onderhouden wordt voor een langere levensduur? En ziet u het niet zo zitten om zelf te beginnen aan het winterklaar maken van uw inboard? Dan kunnen wij u helpen! Onze professionals zijn zeer ervaren en gediplomeerd en kunnen het volledige winteronderhoud van uw boot voor u uit handen nemen. Niet alleen het uitvoeren van reparaties aan uw boot, maar ook het reinigen van de volledige boot en het winterklaar maken van de inboard motor. Voor ons zijn dit veelvoorkomende werkzaamheden waar we u graag bij ontzorgen. U maakt het uzelf helemaal gemakkelijk, wanneer u ervoor kiest om uw boot te laten overwinteren in onze winterstalling. U levert uw boot dan in het najaar af, wij voeren al het onderhoud uit en stallen uw boot veilig, en in het voorjaar kunt u weer genieten van een veilige en schone boot.

Veiligheid en service staan bij Sanden Watersport hoog in het vaandel!

Wij vinden het erg belangrijk dat u na de winter met een veilig gevoel weer het water op gaat. Wanneer u uw boot door ons heeft laten nakijken, dan kunt u hier zeker van zijn. Ook gaat uw boot bij het aanhouden van het juiste onderhoudsschema, natuurlijk veel langer mee. Wij zijn een officiële importeur van diverse kwaliteit bootmerken en daarom hebben wij altijd rechtsreeks contact met de fabrikant. Dit zorgt ervoor dat wij beter service kunnen bieden aan onze klanten. In onze speciaalzaak vindt u de merken Brig, Zar, Grand, Gala, Nordkapp, Zodiac en Quicksilver. Wij hebben een klantenkring vanuit het hele land, dus het maakt niet uit of u nu uit Eindhoven, Tilburg, Mierlo, Heeze, Valkenswaard, Den Bosch, Weert, Helmond, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Zeeland, Amsterdam, Friesland of helemaal uit Groningen komt. Wij helpen u heel graag bij de winterstalling van uw boot, het winterklaar maken van zowel de inboard motor als uw volledige boot. Neem contact met ons op of kom gezellig langs in onze watersport speciaalzaak! Wij zijn te bereiken via 040-253 90 63 of info@sandenwatersport.nl

Naar website

Geef een antwoord