Het onderhoud van uw buitenboordmotor is elke jaar noodzakelijk!

Als bootbezitter wilt u dat uw boot zo lang mogelijk meegaat, toch? Waarschijnlijk staat u er gedurende het jaar niet al te vaak bij stil, omdat u dan veel te druk bent met het plannen van leuke boottripjes. Maar om zo lang mogelijk van uw boot te kunnen genieten en veilig te kunnen varen, is het heel belangrijk dat u uw boot goed onderhoudt. Onderhoud van de buitenboordmotor speelt hierin een belangrijke rol. Nu het vaarseizoen voorbij is, is het juiste moment aangebroken om het onderhoud aan uw buitenboordmotor uit te voeren. Naast het “normale” onderhoud aan de buitenboordmotor, zoals het verversen van de olie en het controleren van de filters, moeten na ieder vaarseizoen wat extra handelingen worden uitgevoerd. De motor moet namelijk klaar worden gemaakt voor de winter, om schade aan de motor te voorkomen en een soepele en veilige start van het seizoen in het voorjaar te waarborgen.

Onderhoud buitenboordmotor is ook bij weinig vaaruren van belang!

U heeft afgelopen seizoen maar weinig vaaruren gemaakt? En u vraagt zich af of het wel dan wel nodig is om onderhoud aan de buitenboordmotor uit te voeren? Het antwoord is ja! Om zeker te zijn van een goede start van het vaarseizoen in het voorjaar, is winteronderhoud altijd noodzakelijk. Ook bij een boot die veel heeft stilgelegen. Een motor die weinig wordt gebruikt heeft namelijk evengoed veel te verduren. Denk hierbij aan het aanvreten van anodes of oxidatieschade door het contact met water. Wanneer u de boot wél intensief heeft gebruikt, stelt u de vraag of onderhoud van de buitenboordmotor nodig is waarschijnlijk niet eens ter discussie. Hoe dan ook, het is nu winter en de tijd is aangebroken om uw boot volledig winterklaar te maken, inclusief het onderhoud van de buitenboordmotor.

Zelf aan de slag met het onderhoud van uw buitenboordmotor?

Heeft u een kleine buitenboordmotor? En heeft u enige kennis over de werking van deze motor? Dan kunt u het onderhoud aan uw buitenboordmotor wellicht zelf uitvoeren. Wij bieden u graag een stappenplan voor onderhoud buitenboordmotor:

  • Verversen van de motorolie
    Start hier altijd mee. Als de buitenboordmotor over een oliefilter beschikt, dan dient u deze ook te vervangen.
  • Controleren van de bougies
    Controleer of de contactpunten zijn aangevreten en of de bougies naar behoren werken. Maak de bougies los, maak ze goed schoon en monteer ze opnieuw.
  • Controleren van de brandstoffilter
    Reinig of vervang de brandstoffilter, wanneer deze vervuild is.
  • Controleren van de anodes
    Zowel de anodes op het staartstuk als de anodes in de koelkanalen van de motor, dienen vervangen te worden wanneer deze voor ca. 70% zijn weggevreten.
  • Controleren van de schroef
    Demonteer de schroefas en vet deze in. Controleer vervolgens of de schroef geen beschadigingen heeft en nog gebalanceerd ronddraait.
  • Verversen van de staartolie
    Draai eerst de onderste en vervolgens de bovenste schroef van het staartstuk los. Laat alle olie goed uitlekken en vul vervolgens de staart weer vanaf de onderkant, totdat het er aan de bovenkant uitloopt. Draai daarna eerst de bovenste schroef vast en daarna de onderste.
  • Leegmaken van de carburateur
    Draai alle brandstof uit de carburateur en maak hem vervolgens goed schoon.
  • Vervangen van de impeller
    De impeller moet na iedere 100 draaiuren worden vervangen. Maak hiervoor de staart los van de motor, maak vervolgens de waterpomp los van de staart en trek de impeller omhoog van de aandrijfas af. Daarna kunt u een nieuwe impeller plaatsen.
  • Het doorspoelen van het koelwatersysteem met zoet water
    Dit is enkel nodig wanneer u op zout water heeft gevaren gedurende het seizoen.
  • Het smeren van alle vetpunten
    Smeer alle draaipunten met een vetspuit.

Berg de buitenboordmotor na het onderhoud goed op!

Heeft u het onderhoud aan uw buitenboordmotor uitgevoerd, of heeft u dit wellicht toch uit laten voeren? Berg de buitenboordmotor dan goed op! U kunt de motor het beste op een droge (overdekte) en vorstvrije plaats bewaren. Plaats de motor bij voorkeur in verticale positie in zijn winterstalling. Wanneer dit niet mogelijk is kan hij ook liggend worden opgeslagen, maar dan dient u de onderkant wel licht naar beneden te laten wijzen. Hiermee voorkomt u dat er smeerolie in het luchtfilter terechtkomt. Op de buitenboordmotor staat doorgaans aangegeven wat de beste liggende positie voor die specifieke motor is.

Besteedt u het onderhoud aan uw buitenboordmotor toch liever uit?

Durft u het niet aan om zelf aan het onderhoud van uw buitenboordmotor te beginnen? Dan helpen wij van Sanden Watersport u hier graag mee! Onze professionals zijn zeer ervaren en gediplomeerd en kunnen het volledige winteronderhoud van uw boot voor u uit handen nemen. Niet alleen het uitvoeren van reparaties aan uw boot, maar ook het reinigen van de volledige boot en het onderhoud aan de buitenboordmotor. Naast dat wij u kunnen helpen met het onderhoud van uw boot, staan wij u ook graag bij wanneer u op zoek bent naar een nieuwe of tweedehandse boot. In onze speciaalzaak vindt u de merken Brig, Zar, Grand, Gala, Nordkapp, Zodiac en Quicksilver. Wij hebben een klantenkring vanuit het hele land, dus het maakt niet uit of u nu uit Eindhoven, Tilburg, Mierlo, Heeze, Valkenswaard, den Bosch, Weert, Helmond, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Zeeland, Amsterdam, Friesland of helemaal uit Groningen komt. Wij helpen u heel graag bij zowel de aanschaf als het onderhoud van uw boot. Neem contact met ons op of kom eens langs in onze showroom! Wij zijn te bereiken via 040-253 90 63 of info@sandenwatersport.nl.

Naar website

Geef een reactie